Siem Reap & Angkor Watin temppelit

16.04.18

Ensimmäinen pidempi stoppi Kambodzan puolella pidettiin tosiaan Siem Reapissa, temppeleistään tunnetussa kaupungissa. Loppujen lopuks päädyttiin punkkaileen siellä yhdeksän yötä. Eka yö ihan mielettömässä 15 dollarin kattohuoneistossa, johon kuulu valtavan huoneen lisäks about 40 neliön parveke, ja jacuzzi. Jep, oma jacuzzi omalla jättipartsilla. Tästä meillä ei ollut etukäteen tietoa, mutta mikäs siinä. Tän luksusyön jälkeen vaihdettiin majotusta etukäteen sovittuun uudehkoon guest houseen. Me laitettiin tosiaan Vietnamin puolella workaway.info -sivuston kautta viestiä muutamiin mestoihin Siem Reapissa ja Kambodzan rannikolla, ja saatiin tätä kautta yhteydenotto tästä kyseisestä paikasta. Belgialaisen miehen omistama “matkailijoiden koti” oli vielä sen verran uudenkarhea, että esimerkiks logo ja muuta markkinointiin liittyvää vielä uupu. Workawayssa ajatuksenahan on, että palvelusta/työntekoa vastaan saa ilmasen majotuksen ja jossain tapauksissa safkat päälle. Me duunailtiin tälle jäbälle näitä kaivattuja tarpeita ja vastineeks majailtiin hänen upeessa villassaan viikko. Ihan mahtava konsepti, jota halutaan kyllä hyödyntää jatkossakin. Kaikki voittaa!

Siem Reapin keskusta-alueella tuli kans pyörittyä useampana iltana. Joenvarteen muodostunut ydin piti sisällään paikalliseen khmer-ruokaan keskittyviä ravintoloita, tyylikkäitä kahviloita, spa-hotelleja ja marketteja. Sekä lukemattomia baareja. Vastaan tuli niin ikään listahittejä luukuttavia bilemekkoja kuin myös upeesti dekoroituja salakapakoita. Päivisin keskusta oli ihan uskomattoman rauhallinen, koska suurin osa porukasta viettää päivät tutkien juurikin näitä kuuluisiua temppeleitä. Iltasin kadut täyttyy turisteista, tuk tuk -kuskeista ja katukauppiaista. Meille tää kaupunki jäi kuitenkin ehkä vähän… sieluttomaksi?. Ei välttämättä mesta, mihin tulis vaikka uudelleen lomalle, ellei nyt haluis käydä uudestaan Angkor Watissa. No mut anyway, meillä oli hauska viikko ja nautittiin kyllä maaseutumatkailun jälkee tästä kulttuurikeskittymästä. Päästiin myös soittaan levyjä kahteen eri baariin, joen toiselta puolelta löytyvään The Republiciin ja kaupungin keskeisimpään X-Bariin. Oli ihan älyttömän siistiä päästä pitkästä aikaa levyjen ääreen ja tutustua baarien meininkiin ja tyyppeihin.

Mut mites sit ite ne temppelit? Mainittakoon tähän kärkeen, et meillä ei kummallakaan oo kovin suurta suhdetta historiaan tai uskontoon. Tälläset nähtävyydet, joista pitää kaikenlisäks vielä pulittaa 37 dollaria per naama (+ safkailut, juomat ja vessamaksut alueen sisällä) pistää hivenen kelailemaan, et onks se muka sen kaiken väärti? Mut hitto, olihan se. Me ostettiin yhden päivän lippu, kun vaihtoehtoina olis ollut myös 3 tai 7 päivän tiketit. Tää yks päivä riitti meille äärimmäisen hyvin. Temppelialue aukee ennen auringonnousua, ja me päätettiin lähteä paikalle hyvissä ajoin. Tavotteena oli olla valokuvausvalmiina heti aamuviideltä, mutta todellisuudessa päästiin vasta niihin aikoihin liikkeelle. Sellasen kymmenen kilsan ajomatkan jälkeen meille valaistiin, että temppeleiden läheisyydestähän ei tietenkään mitään lippuja osteta, joten jouduttiin kääntään pyörä ympäri ja ajaan keskustan lippuluukulle. Siihen aikaan aamusta tää tuntu tosi turhauttavalta, ja harmitti, että ei oltukaan ihan superajoissa paikalla, mutta kyllähän me se ikoninen Angkor Watin auringonnousu lampiheijastuksineen saatiin talteen.

Tää maailman isoin uskonnollinen temppelialue pitää sisällään yli 50 erilaista rauniota, joista isoimmat ja tunnetuimmat on itse Angkor Wat ja Angkor Thom. Selkeesti suuressa suosiossa oli myös Ta Prohm, jossa on kuvattu esimerkiks Tomb Raideria. Me liikuttiin rauniolta toiselle omalla prätkällä (tätä toimintamallia voi ehottomasti suositella), mutta selkeesti suosituinta oli turistien kesken oman tuk tukin vuokraaminen päiväksi. Jokasella etapilla tsekattiin sisäänpääsylippu, eli tiketti oli hyvä pitää visusti tallessa. Me päädyttiin kiertään kahdesta vaihtoehdosta pidempi reitti. Pyörittiin about 11 tuntia alueella ja kierrettiin suurinpiirtein kymmenkunta temppeliä. Satoja valokuvia, läjäpäin japanilaisia turistiaumoja heinähatuissaan, yhet riippukeinupäikkärit ja lukematon määrä pähkäilyä siitä, et miten joku on tuhat vuotta sitten pystynyt rakentaan jotain näin hulppeeta ja yksityiskohtasta. Kaiken kaikkiaan tosi vaikuttava kokemus.

Siem Reapin pölyt on tätä postausta julkastaessa jätetty jo taakse ja allekirjoittaneet asettu seuraavaks Kampotin kamaralle. Paahdettiin mestoille semi-rytmikkäästi kolmessa päivässä ja otettiin pari stoppia matkan varrella. Eka stoppi pikkukaupungissa, Stueng Saenissa, ja toinen itse pääkaupungissa Phnom Penhissä. Tänkertasen 500 kilsan roadtripin saldona yks puhjennut takarengas (jonka korjaus + pari virvotusjuomaa kustansi 2 dollaria) ja yks tunnistamattomaksi tuhoutunut jakohihna. 10 kilsaa ennen Kampotia pyörä leikkas kiinni, eikä antanu enää merkkiäkään käynnistymisestä. Aateltiin, et korjaamo löytyis hyvinkin helposti jostain läheltä, mut vastaan tulleet pajat ei ollutkaan kykeneväisiä korjaamaan meidän kulkupeliä tällä kertaa ihan sormia napsauttamalla. Jokanen vaan osotteli kaupunkiin päin. Tässä kohtaa tuli toki myös bonarina ihan pilkkopimeetä ja alko sataan vettä sekä ukkostaan. Pienen työntösuorituksen jälkeen pysähdyttiin toiveikkaana taas seuraavaan mestaan, jossa paikallinen perhe olikin juuri alottelemassa illallistouhuja. Kääntäjän avulla käydyn keskustelun jälkeen tän paikan isäntä tarjoutuu hinaamaan meidät Kampotiin omalla pyörällään 15 dollaria vastaan. Maagista! Ja niin me vaan saatiinkin pyörä kaupunkiin ja korjaamoon. Paikalliset on kyllä ihan best ja prätkäki kehrää taas! Loppu hyvin, kaikki hyvin.

Inkeri & Mikko

/ Tour le Couple ↣ pariskunnan matkablogi

Kommentoi!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.